Agenda | Topics

Shot Peening Training – Day 1 – March 26, 2019

Start Description
7:00 Check-in and Breakfast Pre-registered attendees should arrive during this time to sign in, collect reference materials and have breakfast before lectures begin. (60 min)
8:00 Seminar Opening and Introduction to Shot Peening by EI SPT as part of FAA course material. This entry level class discusses the history and fundamentals of the peening process that we know today as terms used in the industry are introduced and explained. This session also defines when the peening process should be performed. (45 min)
8:45 Peening Media Basics by EI SPT as part of FAA course material. The media is the real tool of the peening process. This session gives an overview of the four types of media commonly used in peening and their attributes. This class also briefly discusses what to look for when selecting the right media for your application. (30 min)
9:15 Intensity Basics by EI SPT as part of FAA course material. This class will introduce the concept of peening intensity and how it is measured using Almen strips, holders and gages. The saturation curve and the 10% rule are explained and guidelines for new set-ups and verification trials for peening intensity are discussed. (60 min)
Break (20 min)
10:35 Saturation Curve Practice 1-3 by EI SPT as part of FAA course material. This session explores simplified saturation curves as workshop attendees are asked to plot arc height data in order to determine intensity. (30 min)
10:55 Peening Coverage and Masking by EI SPT as part of FAA course material. This session outlines Coverage requirements for the peening process. We discuss why Coverage is important and how to inspect for proper Coverage. A brief outline of part masking options will also be discussed. (50 min)
LUNCH (45 min)
12:30 Peening Applications by Curtiss-Wright Surface Technologies. Learn about the many ways that shot peening is used to improve products from fatigue life improvement and beyond. This session also presents different reasons and ways to apply the peening process. (50 min)
1:20 Rotary-Flap Peening Introduction by EI SPT as part of FAA course material. This presentation is and introduction to Rotary-Flap Peening (RFP) which has become a reliable method to perform the peening process over small areas where damage repair or corrosion removal has left tensile stress on the part surface. The process is clean, extremely portable, and allows parts to be peened while assembled. Those seeking RFP certification must attend this Introduction presentation and the Technical lecture before moving on to the required written and practical testing. (30 min)
Break (20 min)
2:10 Wheel Blast Peening Machines by Wheelabrator. Wheel machines are used for peening large objects or areas quickly and efficiently. This class gives an overview of the design, operation and adjustment of a wheel blast peening machine. Machine inspection and preventative maintenance will also be highlighted in this presentation. (50 min)
3:00 Air Blast Peening Machines by Equipos and Progressive Surface. Air Machines are used for precision peening of a localized area. This class gives an overview of the setup and operation of an air blast peening machine. Machine inspection and preventative maintenance will also be highlighted in this presentation. (50 min)
Break/Dismissal (20 min)
4:10 Exam Session – Level 1 or RFP (60 min)
5:00 Evening Reception sponsored by Engineered Abrasives. Join fellow students and instructors in a relaxed setting for dinner and beverages.

Shot Peening Training – Day 2 – March 27, 2019

Start Description
7:00 Breakfast before lectures begin. (60 min)
8:00 Media Inspection and Maintenance by EI SPT as part of FAA course material. Using the correct media and maintaining its quality is a must for a consistent process. This session discusses different media specifications and their requirements. Examples of both shape and size inspection are reviewed and on-machine devices that help meet specifications and maintain media quality are also examined. (50 min)
8:50 AMS Media Properties by Ervin Industries. This presentation goes through the AMS 2431 spec “slash-by-slash”. Each media type will be discussed along with its properties and procedures of size & shape control, inspection and specifications. This presentation also includes a brief history of how MIL-13165 was replaced with AMS 2431. (50 min)
Break (20 min)
10:00 Ceramic Bead Media by Rosber. Learn about shot peening applications for ceramic media. Topics will cover rudiment aspects of ceramic beads and their chemical properties, and various surface applications, all with emphasis on shot peening. (45 min)
10:45 Advanced Intensity by EI SPT as part of FAA course material. This session looks at how other peening parameters can affect the intensity results in your process. Changes in the media and machine condition can cause undesired results. (60 min)
LUNCH (45 min)
12:30 Saturation Curve Practice 4-8 by EI SPT as part of FAA course material. This hands-on practical asks students to produce slightly more challenging saturation curves and determine an intensity value. This session also invokes the thought that the saturation curve can be more than just a means to determine an intensity value. (45 min)
1:15 Advanced Peening Coverage by EI SPT as part of FAA course material. For the process engineer, this session discusses how to determine part processing time to insure proper coverage and how avoid peening parts for too long. We examine coverage problems and offer solutions for hard to peen locations. (50 min)
Break (20 min)
2:35 Procedures and Processes by EI SPT as part of FAA course material. The session describes the simplified method of verifying intensity of multiple test locations, explains a typical residual stress curve/profile, provides examples of advanced peening procedures that increase compression depth, and explains the limitation of material removal after peening. (50 min)
Break/Dismissal (20 min)
3:45 Exam Session – Level 2, Level 3 or RFP (90 min)

Schedule and topics are subject to change

Shot Peening Seminar Instructors/Presenters

  • Dave Barkley of EI Shot Peening Training
  • Joan Espinosa of Ervin Industries Inc
  • Andreas De La Garza of Equipos de Abrasión S.A. de C.V.
  • Jesús De La Garza of Equipos de Abrasión S.A. de C.V.
  • Francisco González of Equipos de Abrasión S.A. de C.V
  • Manuel Marco of Rosber S.A. de C.V.
  • Randy Nolden from Curtiss-Wright Surface Technologies

NOTE: The FAA Courses are guaranteed, but the Agenda and Specialty Presentations will not be finalized until a later date

 


Rotary-Flap Peening #1 – March 28, 2019

Start Description
7:00 Check-in and Breakfast Pre-registered attendees should arrive during this time to sign in, collect reference materials and have breakfast before lectures begin. (60 min)
8:00 Introduction to Shot Peening by EI SPT as part of FAA course material. This entry level class discusses the history and fundamentals of the peening process that we know today as terms used in the industry are introduced and explained. This session also defines when the peening process should be performed. (50 min)
8:50 Intensity Basics by EI SPT as part of FAA course material. This class will introduce the concept of peening intensity and how it is measured using Almen strips, holders and gages. The saturation curve and the 10% rule are explained and guidelines for new set-ups and verification trials for peening intensity are discussed. (50 min)
9:40 Saturation Curve Practice 1-3 by EI SPT as part of FAA course material. This session explores simplified saturation curves as workshop attendees are asked to plot arc height data in order to determine intensity. (30 min)
Break (20 min)
10:30 Coverage by EI SPT as part of FAA course material. This session looks at problems with coverage including the effects of having too little or too much peening coverage. (50 min)
11:20 Rotary-Flap Peening by EI SPT as part of FAA course material. This presentation introduces and defines the specification requirements of Rotary-Flap Peening (RFP), which has become a reliable method to perform the peening process over small areas where damage repair or corrosion removal has left tensile stress on the part surface. The process is clean, extremely portable, and allows parts to be peened while assembled. (60 min)
LUNCH (40 min)
1:00 Rotary-Flap Peening Practical Session 1 (60 min) 2 of 2 available
2:00 Rotary-Flap Peening Practical Session 2 (60 min) 2 of 2 available
3:00 Rotary-Flap Peening Practical Session 3 (60 min) 2 of 2 available
4:00 Rotary-Flap Peening Practical Session 4 (60 min) 2 of 2 available

Schedule and topics are subject to change

Rotary Flap Peening Seminar Instructors/Presenters

  • Andreas De La Garza of Equipos de Abrasión
  • Francisco González of Equipos de Abrasión
  • Dave Barkley of EI Shot Peening Training